Op ons kunt u bouwen

  • Duurzaam geschikt materiaal
  • Expertise m.b.t. constructie (draagkracht e.d.)
  • Eerlijk advies m.b.t. mogelijkheden en vereisten
  • Professionele aanpak van fundering tot HWA

Bewuste keuze materiaal

Te dunne palen, niet het juiste hout gebruiken, geen stevige fundering.
Het zijn slechts een paar voorbeelden van factoren waarop het mis kan gaan. Nu willen we u geen doom-scenario’s voorschotelen, want een overkapping laten plaatsen blijft bouwtechnisch gezien, nog steeds een relatief eenvoudige klus. Echter vinden wij het belangrijk om te benadrukken hoe we met ons advies en materiaalkeuze in de basis al een verschil voor u kunnen maken. Zowel op de korte als lange termijn is dat voor u van belang om lang te kunnen genieten van uw overkapping, tuinhuis of wat u ons ook laat bouwen/plaatsen.

De keuzes voor ‘ongeschikt’ voordelig materiaal
Dunne palen zijn goedkoper, palen in volle grond zonder aanstorten en/of zonder poeren zijn dat ook. Regelmatig krijgen we vragen van teleurgestelde mensen die ‘voordelig’ hun overkapping hebben laten plaatsen. Doorgezakte daken of een overkapping die door verzakking helemaal scheef / doorhangt. Het is zonde van uw investering en bovendien gevaarlijk. Daarom bouwen wij uitsluitend met geschikt materiaal en verplichten we ook onszelf om uit te gaan van de beste kwaliteitseisen en normen.

HWA (hemelwater afvoer)

Een hemelwater afvoer is geen verplichting maar we raden het altijd aan. Zorg met een goed HWA systeem ervoor dat uw dak niet blanc komt te staan en dat u geen vervelende lekkages krijgt. Ook de hemelwater afvoer maken wij met hoogwaardig materiaal vanuit eigen voorraad. Zelfs wanneer er bijvoorbeeld een volledig maatwerk goot moet komen, zorgen wij dat het perfect in orde komt.

Bouwbesluit overkapping

Vergunningsvrij overkapping plaatsen
In Nederland zijn de overkappingen en carports maar bijvoorbeeld ook de tuinkamers in opkomst. Nog nooit werden er zoveel gebouwd en geplaatst. Een van de redenen hierbij is dat vaak de soepelere richtlijnen m.b.t. de (hout)bouw gunstig zijn en ook van invloed zijn op een lagere kostprijs. Echter is het van belang dat u weet welke regels er wel zijn en hoe ze invloed hebben op wat kan en mag.

Wanneer u zich aan bepaalde richtlijnen houd, kunt u prima een overkapping bouwen of laten bouwen. En dat ook nog zonder dat u een bouwvergunning nodig heeft.

We zetten de richtlijnen eenvoudig uitgelegd hieronder op een rijtje.

  1. Binnen de zone van 2,5 meter mag er niet hoger worden gebouwd dan maximaal 4 meter. Hierbij geldt dan bij de meeste gemeentes een vrijstelling van de vergunningsplicht. U hoeft deze niet aan te vragen en kunt dus snel aan de slag.
  2. Wanneer een overkapping of bijvoorbeeld tuinkamer buiten de genoemde 2,5 meter zone komt, dan geldt dat er niet hoger gebouwd mag worden dan 3 meter. Het totale bouwwerk mag bovendien niet groter zijn dan 30m2.
  3. De totale oppervlakte van bijvoorbeeld de overkapping, mag nooit groter zijn dan 50% van volledige tuinoppervlakte.
  4. De overkapping mag in beginsel niet dienen als balkon of dakterras.

Per gemeente kunnen er grote verschillen zijn met wat er buiten hierboven vermelde richtlijnen mag. Wanneer u buiten de 2,5 meter zone komt, is en of groter wil gaan bouwen, raden wij het aan om altijd voorafgaand te informeren bij uw gemeente.